Recept

600g hovězí kližky
5 středně velkých cibulí
sůl
pepř
5 lžiček sladké papriky
1 lžička nebo menší konzerva rajského protlaku

Doba přípravy: 3 hodiny
Náročnost: ***

1) Cibuli nakrájíme na hrubší kousky a dáme smažit na sádlo.

2) Kližku nakrájíme na 0,5 až 1 cm velké kostky, které na zezlátlou cibulku přidáme. Krátce osmažíme a osolíme.

3) Maso pustí dost šťávy, takže nepodléváme a dusíme do sucha. Nejlepší je když se maso lehce, tak aby to nezčernalo, připeče k hrnci. V tu chvíli podlejeme trochou vody. Asi tak, aby byla třetina masa pod vodou. Opět necháme vysmažit. Někdy toto opakuji i třikrát, guláš tak dostane hezkou barvu i chuť.

4) Do skoro vypečeného masa přisypeme 5 lžiček sladké papriky. Rozhodně nešetříme :) a posmažíme, jen krátce, aby nezhořkla. Přidáme rajský protlak a promícháme.

5) Zalijeme 1-1,5 litrem vody a necháme vařit na mírném ohni. Klidně i 2 hodiny. Záleží na mase.

6) Guláš případně zahustíme, jíškou, chlebem atd. Můžeme dochutit solí, pepřem, případně majoránkou.

7) Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinou.

Partneři

Táta na mateřské - Netradiční stránka pro všechny rodiče pohledem Táty!Liberecka pražírna

Přihlášení

Poslední příspěvky v blogu

Losos zase jinak

Dnes večer jsem dojídala skvělé zapečené brambory s mrkví, které byly základem nového receptu na lososa, který jsem zkoušela z časopisu. Když v tom se pod stolem objevila naše kočka v tlamě s kořistí. Je to lovec a celé loňské léto nosila domů ještěrky, háďata, krtky a samozřejmě myšky. To co ale dnes pištělo na celé kolo, byl netopýr.

Výtečné zelňáky podle Alberta

Včera jsem usínala nad novou kuchařkou od Alberta "Spolu u stolu". Jestli se ptáte, na hezké sny. Ano měla jsem voňavé a chutnající. Mě se dost často zdá o jídle, a když nemůžu usnout, tak místo počítání oveček, dělám několika patrový šlehačkový dort. Když je dost veliký, padnu únavou :) Jídlo je vážně moje vášeň a i na postavě je to znát :D.

Albert kuchařka 2

Tak jsem dneska neodolala a pořídila si i druhé vydání Albert kuchařky. Přestože jsem měla tu první, která se dostávala za nákupy. Moc se mi do druhé nechtělo. Popravdě jsem z první neuvařila ani jeden recept. To co mne ale přesvědčilo, si v obchodě udělat trochu času a prolistovat si, ji byl Albertův únorový měsíčník, který jsem při nákupu získala ve čtvrtek a v pátek znovu prolistovala s kolegyněmi v práci.

Palačinky 100x jinak

Zas jeden páteční večer, kdy na mě děti celé odpoledne žadonily palačinky. Nedivím se, já si své dětství, tedy asi tak 10-12 rok, pamatuji co se večeří týče, taky dost jednotvárně. Už jsem uměla uvařit krupicovou kaši a usmažit palačinky. A jak to tak u vzpomínek bývá, mám pocit, že jsem každý večer vařila já a jen jsem střídala tyto dvě jídla :).  Já je samozřejmě měla jen s marmeládou. Mé děti už víc dají na nutellu.

Brkaši nevyhazuji

Bramborová kaše, nebo jak jsem po manželově rodině přejala Brkaše :) je pokrm, který je dobré udělat ve větším množství. Nikdy nevíte, kolik jí děti vypatlají kolem sebe a kolik jí opravdu naládují do pusinek. Dělám tak o jednu porci, tedy asi 3 střední brambory víc, než je strávníků na oběd.

Předkrm a dezert nedělní oběd udělají slavnostnější

Čím jsou mé děti větší, tím více mi začíná záležet na tom, abychom se v neděli sešli u stolu a hezky poobědvali. Jako součást hezkého stolu je určitě pěkně prostřeno, ale to si ještě odpustíme :) Polovina jídla dětí, totiž skončí na tričku, bryndáku, stole i podlaze. A tak to doháním více chody, kdy to člověku dodá trochu slavnostní nálady.

Kuřecí špekáčky ani kočka nežere

Dnes se s Vámi musím podělit o možná šílený zážitek, za který může moje nepozornost. :) Začalo to včera. Dopoledne jsem byla u zubaře a celý den jsem pak po zákroku byla jak oblblá. Pusa mne bolela, a tak i nákup měl být rychlovka. Kupovala jsem i nějakou váženou šunku do toustů a padly mi do oka docela hezké špekáčky. V tu ránu jsem si vzpomněla na synovu prosbu, že by si dal "buřtíkovou" tedy Frankfurtskou polévku. Rozhodla jsem se ji tedy uvařit dnes k obědu.

Stránky