Recept

4 špekáčky
hrnek rýže
3 lžičky mleté papriky
cibule
sůl

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *

1) Nakrájíme cibuli a špekáčky. Cibulku zpěníme na pánvi v troše oleje a přidáme špekáčky.

2) Krátce je posmažíme, aby jen pustily šťávu, nikoli se připekly. 

3) Horkou vodou propereme rýži a propláchneme studenou.

4) Špekáčky zasypeme 3 lžičkami mleté papriky, promícháme a přidáme propranou rýži.  Krátce posmažíme a přidáme 2 hrnky vody.

5) Ještě přisolíme, zamícháme a nechám vodu vyvařit. V průběhu promícháváme, aby se nedržely špekáčky jen nahoře.

Partneři

Táta na mateřské - Netradiční stránka pro všechny rodiče pohledem Táty!Liberecka pražírna

Přihlášení

Předkrm a dezert nedělní oběd udělají slavnostnější

Čím jsou mé děti větší, tím více mi začíná záležet na tom, abychom se v neděli sešli u stolu a hezky poobědvali. Jako součást hezkého stolu je určitě pěkně prostřeno, ale to si ještě odpustíme :) Polovina jídla dětí, totiž skončí na tričku, bryndáku, stole i podlaze. A tak to doháním více chody, kdy to člověku dodá trochu slavnostní nálady.

Jak už jste si asi všimli, tradiční nedělní oběd je steak. Tentokrát bych se však chtěla zmínit o příloze. Hodně chutné jsou dlouhé zelené fazolky zabalené ve slanině. Tentokrát v pytlíku zmražených fazolek zůstaly už jen malé špalíčky. Není tedy špatné, dobrou chutnou kombinaci fazolky a slaninu udělat v obměně. 

Na troše másla osmahneme slaninku nakrájenou na kostičky a dříve nežli se začne kroutit, přidáme fazolky, vše osmažíme do stavu, kdy je vše propečené a jemně nahnědlé. Příloha je to skvělá a nezabere mnoho času na přípravu.

Přípravu oběda však začněte dezertem, aby si odpočinul v lednici. Tím tentokrát byl "Nepečený dort s tvarohem". A věřte, do necelé hodiny budete mít skvělý nedělní oběd se čtyřmi chody, pokud máte polévku uvařenou ze soboty.

Pokud nevěříte, zde je stručný rozpis, jak se to dá zvládnout:

11:10 - zapnu troubu na 150°C a vložím do ní hranolky
11:12 - připravím na talíř odpočinout steaky a případně je posypu kořením
11:13 - začnu připravovat Nepečený dort s tvarohem
11:28 - vložím dezert do lednice a vyndám si zeleninu na oblohu společně s mozarellou
11:29 - rozkrájenou slaninu dám smažit na pánvi
11:30 - zeslabím troubu na 120°C a připravuji oblohu a předkrm
11:32 - přidám na slaninu fazolky a míchám
11:35 - rozehřeji pánev na steaky
11:36 - z každé strany opeču steak asi 2,5 minuty a průběně dodělám oblohu
11:41 - troubu zeslabím na 100°C a vložím do ní steaky na pekáčku
11:43 - dám ohřát polévku ze soboty

Teď už jen čekáte, až bude vše ideálně teplé a hotové. Někdy, záleží na rozpoložení a mase, začínám servírovat i v 11:50, jako tento víkend, ale naopak si to můžete posunout, že začnete až 11:20 :) Já v tom mezičase většinou stihnu i umít nádobí (nemám myčku, nechci :) a prostřít stůl.