500ml mléka 250g hrubé mouky 2 žloutky 50g másla sůl jahody tvrdý tvaroh na strouhání cukr máslo na polití
1) Do hrnce nalijeme mléko. Zahřejeme, osolíme a přidáme máslo, které v něm rozpustíme.
2) Pomalu přisypáváme hrubou mouku a mícháme. Nejdříve je to taková divná kaše, mícháme dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Hotové je, když je z toho hromada uprostřed.
3) Hrnec odstavíme a nechame pomalu chladnout. Do vlažného těsta pomalu po jednom zamícháme žloutky.
4) Těsto si vysypeme na pomoučený vál. Rozkrojíme na tři díly a vyválíme z jednoho váleček. Ten rozkrájíme na kousky.
5) Umyté a odstopkované jahody pak zabalíme do rozmáčknutých kousků a uválíme z nich kuličky.
6) Knedlíky vložíme do vroucí a osolené vody. Po vložení je jemně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Po dalších 2-3 minutách promícháme znovu.
7) Knedlíky vaříme tak, že je po vyplutí na hladinu necháme ještě 3 minuty vařit.
8) Podávat je můžeme jak nastrouhaným tvarohem, tak s mákem, nebo sladkou strouhankou.